خال به علت تکثیر و فعالیت بیش از اندازه سلولهای رنگدانهساز (همان ملانوسیت) و غیررنگدانهساز (همان کراتینوسیت) به اشکال، رنگ و اندازههای مختلف در صورت و بدن به وجود میآید. خالها به نوع مادرزادی و اکتسابی تقسیم میشوند. خالهای اکتسابی معمولا بیخطر هستند و در سنین بالاتر و به تدریج ظاهر میشوند. تا زمانی که شواهد و مستندات تشخیصی مبنی بر بدخیم بودن خال اکتسابی وجود نداشته باشد، اجباری برای برداشتن آن وجود ندارد. اما خالهای مادرزی به ویژه خالهایی که قطرشان بیش از ۲۰ سانتیمتر است، مستعد بدخیمی هستند. در این مقاله به خالبرداری میپردازیم.
به طور کلی هر خالی که دارای یک یا چند نمای غیرمعمول، مانند: عدم تقارن ضایعه، نامنظم بودن حاشیه و یکنواخت بودن رنگ خال یا اگر اندازه آن بیش از هفت میلیمتر باشد باید برداشته شود. خالهایی که در سنین بالا به رشد خود ادامه میدهند یا دچار تیرگی و تغییر شکل میشوند را نیز باید برداشت. البته بعضی خالها بد منظره و ناخوشایند هستند و بیمار از لحاظ زیبایی یا به اصرار اطرافیان برای عمل جراحی خال صورت مراجعه میکند که برداشتن خال در این موارد باید با دقت و رعایت اصول جراحی برای باقی نماندن یا به حداقل رساندن خطر جوشگاه عمل انجام شود.
– سوزاندن خال :
سوزاندن خال یکی از روش های قدیمی برای از بینن بردن خال های می باشد که در این روش خال را با دستگاه کوتر بوسیله گرمای تولید شده از جریان برق می سوزانن ولی این روش به دلیل ایجاد حفره هایی برروی پوست فرورفتگی هایی مانند چاله ایجاد می کند اما در حال حاضر با استفاده از دستگاه های جدید سوزاندن خال کمتر از قبل عوارض دارد.
– خالبرداری با لیزر :
برداشتن خال با لیزر یکی از دقیق ترین و بهترین روش های برداشت خال می باشد که در آن عمق آسیب به بافت های زیری بطور دقیق مشخص می شود و کاربرد آن برای خال های ریشه دارد و همسطح پوست می باشد.در روش خالبرداری با لیزر حتی می توانید خال های ناحیه حساس مانند دور چشم و پلک را برداشت اما از جهت ترمیم و بهبود زمان بیشتری می برد و هزینه برداشتن خال نیز بیشتر از روش های دیگر است.
– جراحی برای برداشتن خال :
این روش یکی از راحت ترین روش ها برای پزشکان می باشد که برای برداشتن خال از بی حسی موضعی استفاده می کنند سپس با تیغ جراحی اطراف خال مورد نظر را برش می زنند وخال را از عمق پوست جدا می کنند و در نهایت با بخیه دو طرف پوست را بخیه می زنند.
– خالبرداری با آر اف :
یکی از روش های جدید برای برداشتن خال ها استفاده از رادیوفرکانسی یا آر اف می باشد که با انتقال و تولید امواج بر سطح پوست کار خود را انجام می دهد و براحتی می تواند عمق آسیب بافتی را مشخص کند و احتمال بوجود آمدن اسکار را به صفر می رساند.
پزشکان به وسیله ی دو نوع لیزر خال ها را بر می دارند:
لیزر CO2 خال را از ریشه بر می دارد و مانند جراحی عمل ممی کند که حتی جای بخیه از خود باقی نمی گذارد. خال های عمیق و بر جسته که گاهی مو هم روی آنها وجود دارد، بعضی اوقات به وسیله پزشک به دلیل ملاحظاتی از عمق بر داشته نمی شوند، چون امکان عود وجود دارد. اما اگر از عمق بر داشته شوند و روند ترمیم زخم در فرد هم خوب باشد، مشکلی به جا نمی ماند
لیزرهای دیگری داریم که برای برداشتن خال های صاف کاربرد دارند. این خال ها را می شود با لیزر ظریف تر هم برداشت، اما اغلب با لیزر های مخصوص ضایعات رنگدانه های آن را بر می داریم، مانند لیزر روی یا ان دی یاگ . و این کار چند بار باید صورت بگیرد تا کم کم سلول های رنگدانه ای تخریب شوند. بدین ترتیب اگر چند بار لیزر استفاده شود و از تماس با نور آفتاب پرهیز شود، احتمال عود خال خیلی کم خواهد بود. به طور معمول فاصله انجام لیزر برای از بین بردن خال ها، حدود هشت تا چهارهفته یکبار است تا بدن فرصت کافی پیدا کند که ماده رنگی تخریب شده را دفع کند و دوباره مرحله بعد صورت گیرد.
بهتر است بدانید بهترین روش خال برداری که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد و هیچ گونه عوارض جانبی نیز ندارد، روش رادیوفرکانسی یا RF می باشد. در این روش از تکنولوژی تولید و انتقال امواج مایکروویو بر روی سطح پوست استفاده می شود و همین دلیل باعث می شود تا بهبودی و ترمیم جای خال برداشته شده به سرعت نسبت به روش های دیگر انجام بگیرد. روش RF با توجه به قیمت بسیار مناسب و مقرون به صرفه ای که دارد در میان مخاطبین و علاقه مندان به خال برداری به عنوان بهترین روش خال برداری شناخته می شود.
بیشتر خالهای درمان شده بازنمی گردند. به هر حال، یکی از اهداف درمان به حداقل رساندن احتمال ایجاد اسکار است بنابراین در حد امکان تلاش میشود که به لایههای زیرین پوست آسیبی وارد نشود. این بدان معنا است که برخی خالها ممکن است از بین نروند و دوباره رشد کنند که البته به طور معمول این اتفاق نمیافتد. در صورت بروز این اتفاق، درمانهای بعدی ممکن است تهاجمیتر باشد احتمالاً ایجاد اسکار افزایش مییابد. شما همچنین ممکن است نیاز به درمان اسکار ناشی از برداشتن خال نیز داشته باشید.
در هر آسیبدیدگی پوست ممکن است اسکار ایجاد شود. بسیاری از این اسکارها را نمیتوان دید زیرا آسیبدیدگی خفیف بوده است. احتمال شکلگیری اسکار با شدت آسیبدیدگی افزایش مییابد. آسیبدیدگیهای عمقیتر یا گستردهتر ممکن است اسکارهای بزرگتری نیز ایجاد کنند. هدف از لیزر درمانی برای ضایعات پوستی از بین بردن مشکلات و به حداقل رساندن آسیبدیدگیهای پوستی است. یک لایه نازک از ضایعات پوستی در یک لحظه تبخیر میشوند. زمانی که خال از بین رفت و سطح آن با پوست همسان شد، درمان پایان مییابد. آسیبدیدگی پوست کم بوده و بنابراین اسکار نیز جزئی خواهد بود. تشخیص آن هنر است نه علم. پوست عادی ممکن است با اسکارهای مشهود آسیب ببیند.در برخی موارد نمیتوان از شکلگیری اسکار جلوگیری کرد زیرا این طبیعت و ماهیت درمان خال است. ممکن است این اسکار بزرگ و عمیق باشد. شما یک خال را با یک اسکار تعویض میکنید.
طراحی و اجرا : وب گستر دیان
آیا نام کاربری خود را فراموش کرده اید؟