یکی از مهمترین اعضای حساس بدن چشم است که نیاز به مراقبت بالایی دارد.کم شدن دید چشم و ضعف در بینایی به عوامل مختلفی بستگی دارد.برای داشتن چشمانی سالم و زیبا تا پایان عمر بهتر است دلایل ضعیف شدن چشم را بشناسید و با دانستن این علت ها از چشم هایتان در برابر خطرات محافظت کنید.
دلایل ضعیف شدن چشم ها
برای جلوگیری از آفتاب سوختگی، همیشه از کلاه و عینک آفتابی استاندارد استفاده نمایید. اشعه ماوراء بنفش خورشید باعث تخریب شبکیه چشم شده و ریسک آب مروارید را افزایش می دهد. طبق گفته پروفسور Vinay Aakalu خطر سرطان پوست پلک افزایش می یابد. موقع بازی اسکی یا حمام آفتاب اشعه های مضر خورشید نوعی آفتاب سوختگی در غشاء مخاطی قرنیه ایجاد می کنند، که در پی آن فرد دچار درد، تاری دید و آبریزش از چشم خواهد شد .
- استفاده بیش از حد از قطره چشم:
بعضی از قطره های چشمی قرمزی چشم را برطرف می کنند، اما پس از مدتی چشم دچار تورم می گردد. یعنی پس از گذشت چند ساعت به خوبی عمل نکرده و باعث انقباض رگ های خونی می شود ،در نتیجه قرمزی چشم نیز بیشتر از قبل خواهد شد.
- داشتن سردرد:
ابتلا به سردرد می تواند زنگ خطری برای ضعیف شدن چشم ها باشد، ضعیف شدن چشم در افرادی که درجاتی از دوربینی و آستیگماتیسم دارند، با سردرد همراه است. معمولاً این افراد، با انجام کارهایی مانند مطالعه، تماشای تلویزیون ، کار با کامپیوتر، خیاطی، رانندگی و انجام کارهای هنری به سردرد دچار می شوند. سردردهایی که ناشی از ضعف بینایی باشند، با سردردهای میگرنی و عصبی متفاوت هستند. سردردهای ناشی از ضعیف شدن چشم ها در ناحیه پیشانی به وجود می آیند، و معمولا پس از انجام کارهای ظریف یا سخت فرد را مبتلا می کنند،این نوع سردرد شدید نیست و با استراحت خوب می شود .
- ضربه به ساختمان چشم:
اگر ضربه ای به ساختمان چشم آسیب بزند، باعث ضعیف شدن چشم و عیوب بینایی می گردد.
- چشم های خشک:
در حدود ۳.۵ میلیون زن و ۱.۵ میلیون مرد در ایالات متحده آمریکا از خشکی معمول تا شدید چشم رنج می برند. قطره های روغنی که دارای مواد نگهدارنده هستند و چندین مرتبه در روز استفاده می شوند، به چشم آسیب می رسانند. هر چند پک های تولید کننده اشک مصنوعی گران ترند، اما میزان مصرف آنها می تواند بیش از ۴ بار در روز باشد و ارزش بیشتری دارند. باید این قطره ها در یخچال نگهداری شوند. خنکی قطره حس خوبی به چشم می بخشد و چشم فرد دچار خارش نمی گردد. این افراد باید از یک دستگاه رطوبت ساز در منزل استفاده کنند .
- خیره شدن به مانیتورکامپیوتر:
پلک زدن به جریان آب در چشم کمک می کند. اما زمانی که فرد به مانیتور کامپیوتر خیره می شود، کمتر از حد معمول پلک می زند. این در حالی است که هر فردی ۱۲ تا ۱۵ بار در دقیقه پلک می زند. پس با خیره شدن به مانیتور تعداد دفعات پلک زدن کاهش می یابد. در این صورت آب چشم تبخیر شده، چشم آلوده و دچار سوزش و آبریزش می شود. خواندن طولانی مدت متن با فونت ریز یا مرور مطلبی در موبایل باعث آسیب رسیدن به چشم شده و یا به نزدیک بینی دچار خواهد شد .
- استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته یا خوابیدن با آرایش:
از لوازم آرایش چشم که مدت ۳ ماه از خرید آنها می گذرد استفاده نکنید، موقع خواب هم آرایش چشم را پاک کنید .
- چشم و قرنیه را می خارانید:
قرنیه لایه نازک و شفافی است که در بخش جلویی کره چشم قرار دارد. خراش قرنیه ممکن است علائمی مانند تاری دید، قرمزی، یا احساس وجود شن و ماسه در چشم را ایجاد کند. اگر حس می کنید دچار خراش قرنیه شده اید باید به چشم پزشک مراجعه کنید. گاهی استفاده از لنز تماسی نیز می تواند به خراش قرنیه منجر شود. خراش جزئی معمولا با گذشت چند روز بهبود پیدا می کند و ممکن است پزشک برایتان قطره آنتی بیوتیک یا قطره استروئیدی تجویز نماید تا دچار عفونت و التهاب نشوید. اگر از لنز استفاده می کنید، بهتر است تا بهبودی کامل از آن استفاده نکنید .
- مصرف آنتی هیستامین، داروهای فشار خون یا ضد افسردگی:
مصرف همه این داروها موجب خشکی چشم می شوند. کاهش تولید اشک و یا تغییر در ترکیب اشک که باعث تبخیر بسیار سریع آن می شود موجب خشکی چشم می شود.در این حالت شما احساس می کنید چیزی در چشم تان وجود دارد و یا تاری دید، درد، قرمزی و اشک ریزی زیاد را تجربه کنید .
زنان به لطف تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، قرص های ضدبارداری و درمان جایگزینی هورمونی، بیشتر مستعد ابتلا به خشکی چشم هستند. بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید و دیابت نیز خطر خشکی چشم را افزایش می دهند.
- از عینک ایمنی استفاده نمی کنید:
برخی افراد عینک ایمنی را فقط موقع شنا کردن به چشم می زنند. در حالی که طبق توصیه پزشکان، حتی زمان چمن زدن، نجاری یا تعمیر خانه باید عینک ایمنی به چشم زد تا مانع ورود خار و خاشاک به چشم شده و در نتیجه قرنیه خراش بر ندارد .
- معاینات چشمی را انجام نمی دهید:
حتما به طور مرتب به چشم پزشک مراجعه کنید. به خصوص اگر مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا هستید. دیابت کنترل نشده می تواند منجر به کوری فرد شود .
- ابتلا به آب سیاه:
به طور کلی افراد مسن در معرض خطر بالاتری برای گلوکوم یا آب سیاه چشم هستند، اما همه افراد، از نوزادان گرفته تا افراد صد ساله، ممکن است به این بیماری دچار شوند. این بیماری زمانی رخ می دهد که تجمع مایعات اضافی در چشم باعث افزایش فشار داخلی چشم شده و به عصب بینایی آسیب بزند . این عصب که مانند کابل برق شامل سیم های متعدد است، در هنگام آسیب باعث ایجاد نقاط کور متعددی نیز می شود . افراد ۱۸ تا ۶۰ سال باید هردو سال یکیار برای معاینه چشمهای خود به پزشک مراجعه کنند.بعد از ۶۰ سالگی این کار باید به طور سالانه انجام شود.درمانی برایآب سیاه وجود ندارد اما برای پیشگیری ازآن، می توانید با استعمال قطره های دارویی که فشار را کاهش می دهند، آن را کنترل کنید .
چشم پوشی از علائم:
تاری دید، درد، کاهش بینایی، قرمزی و سوزش چشم به خودی خود برطرف نمی گردد.در صورت روبه رو شدن با این علائم ، حتما به چشم پزشک مراجعه نمایید. مثلا اگر فردی شیئی را می بیند ولی کمی بعد تار می بیند، باید بداند که شاید برای شبکیه چشمش مشکلی پیش آمده است. اگر فرد این علائم را نادیده بگیرد شرایط را سخت تر کرده و باید چشم وی جراحی شود.
بیماری های تیروئیدی:
در بیماری های تیروئیدی نیز چشم ها دچار ضعف و آستیگماتیسم می شود.
دیابت:
افراد مبتلا به دیابت همواره با خطرات جدی در مورد چشم های شان مواجه هستند، مانند کوری تدریجی و یا آب مروارید. اما بیشترین تهدید، تأثیری است که دیابت روی گردش خون در چشم ها می گذارد و باعث کوری می شود .
ناخنک:
ناخنک یکی از بیماری های چشم به شمار می رود. ناخنک کوچک اگر موجب قرمزی و سوزش در چشم ها نشود و از طرفی ظاهر ناخوشایندی نداشته باشد، به درمان خاصی نیاز ندارد .ناخنک چشم با التهاب قرمز شده و دچار سوزش می شود؛ در این وضعیت برای بیمار قطره های اشک مصنوعی تجویز می شود که استفاده ی مکرر از آن موجب تسکین این علائم می شود .
در شرایطی که ناخنک التهاب شدید پیدا کند بیمار با نظر چشم پزشک می تواند برای یک دوره درمانی از قطره های استروئیدی یا سایر قطره های ضد التهاب استفاده کند . ناخنک های بزرگ تر با ایجاد آستیگماتیسم موجب تاری دید می شوند
ام اس:
برخی از بیماری های اعصاب دارای علایم چشمی هستند که با تاری دید و کاهش قدرت بینایی، بروز می کنند . بیماری ام اس که یک بیماری سیستم عصبی است، بیشترین تاثیر را بر عصب بینایی چشم دارد و منجر به تاری دید می شود .
ام اس بیماری ای است که تمام قسمت های مغز و اعصاب را درگیر می کند. بیشترین تاثیر این بیماری در افراد جوان درگیر کردن عصب بینایی چشم است که کاهش قدرت دید فرد را به دنبال دارد . قدرت بینایی فرد مبتلا به ام اس در عرض چند هفته ممکن است به شدت کاهش یابد .
نشانه های ضعیف شدن چشم
۱ - تاری دید :
ضعیف شدن چشم ها با تاری دید آغاز می شود. تاری دید، یکی از اصلی ترین و مشخص ترین نشانه های ضعیف شدن چشم ها است. هرچه تاری دید بیشتر باشد چشمان فرد نیز ضعیف تر است .
۲ - خستگی چشم :
یکی از علائم ضعیف شدن چشم ها، خستگی چشم است. گاهی شغل افراد یا رشته تحصیلی شان، فرد را وادار می کند که از چشم های خود بیش ازاندازه کار بکشد. به عنوان مثال افرادی مانند خیاط ها، راننده ها و دانشجوها در معرض خستگی چشم قرار دارند. فردی که به خستگی چشم مبتلا است، با تمرکز روی مطالعه و کار، سردرد می گیرد، کلافه می شود و چشم هایش تار می بیند. خستگی چشم را می توان در مراحل اولیه درمان کرد .
۳ - سردرد :
ابتلا به سردرد می تواند زنگ خطری برای ضعیف شدن چشم ها دانست. ضعیف شدن چشم در افرادی که درجاتی از دوربینی و آستیگماتیسم دارند، با سردرد همراه است. معمولاً این افراد، با انجام کارهایی مانند مطالعه، تماشای تلویزیون، کار با کامپیوتر، خیاطی، رانندگی و انجام کارهای هنری به سردرد دچار می شوند. سردردهایی که ناشی از ضعف بینایی باشند، با سردردهای میگرنی و عصبی متفاوت هستند. سردردهای ناشی از ضعیف شدن چشم ها در ناحیه پیشانی به وجود می آیند، پس از انجام کارهای ظریف یا سخت به وجود می آیند، شدید نیستند و با استراحت خوب می شوند .
۴ - بروز درد حین خیره شدن به اجسام و محیط اطراف یا بعد از آن :
اگر پس از خیره شدن به اجسام و پدیده های پیرامون خود شقیقه هایتان درد گرفت یعنی چشم های شما ضعیف شده است و باید توسط پزشک نسبت به رفع عیوب بینایی خود اقدام کنید.
۵ - مشاهده لکه هایی در جلوی چشم :
این اتفاق مهم را نادیده نگیرید؛ حتی اگر به ندرت لکه هایی در جلوی چشم مشاهده می کنید، ضروری است به چشم پزشک مراجعه کنید تا چشمان شما را معاینه کند .
۶ - مشاهده ناگهانی حالتی شبیه به برق گرفتگی یا صاعقه :
اگر ناگهان حس کردید که پدیده ای نورانی شبیه برق گرفتگی یا صاعقه را مشاهده کردید، باید فکری به حال چشم های خود کنید. این حالت های گذرا را جدی بگیرید و با چشم پزشک در میان بگذارید .
۷ - مشاهده تار مو یا تار عنکبوت به هنگام مشاهده اجسام :
یکی دیگر از نشانه های ضعیف شدن چشم، این است که فرد هنگام مشاهده اجسام اطراف خود، حس می کند تار مو یا تارعنکبوت جلوی چشمم ظاهر شده است .
۸ - پیدایش حالت مگس پران :
در دید شخص مبتلا به حالت مگس پران، سایه های مزاحم و توخالی وجود دارند. شخصی که به مگس پران دچار است، ذرات کوچک غبار مانندی را جلوی چشمانش می بیند که بالا و پایین می روند و با وجود پلک زدن ها همچنان مانند یک سایه کوچک در جلوی چشم ها قرار دارند. پیدایش حالت مگس پران یکی از نشانه های ضعف بینایی است .
۵ راهکار ساده براي تقويت چشم:
پلک زدن:
پلک زدن به عنوان يک راهکار ساده براي تمرکز طولاني تر و تميز کردن چشم است. کاربران رايانه معمولا عادت به پلک زدن ندارند و اغلب وقتي پاي تلويزيون مي نشينند پلک نمي زنند. حال به عنوان يک تمرين و براي تقويت عضله چشم به مدت چند دقيقه و هر ۴ثانيه يک بار پلک بزنيد.
سپس سعي کنيد به مدت ۲دقيقه پلک نزنيد. آيا تفاوت را احساس مي کنيد؟ وقتي پلک مي زنيد، چشم ها يک ثانيه کوتاه را در تاريکي تجربه مي کنند و همين تاريکي باعث بهبود عملکرد چشم و آمادگي بهتر براي دريافت اطلاعات جديد مي شود.
ماساژ با کف دست ها:
اين کار باعث کاهش فشار چشم ها و استراحت دادن به چشم ها مي شود. براي اين کار چشم ها را ببنديد. با کف دست چشم ها را بپوشانيد. دست ها را به اندازه اي به چشم نزديک کنيد که بتوانيد به راحتي پلک بزنيد و فشار زيادي روي ماهيچه چشم وارد نکنيد. ۲دقيقه به همين حالت بمانيد. با اين کار به چشمان خود استراحت مي دهيد و گرماي دستتان نقش مهمي در کاهش فشار به چشمانتان ايفا مي کند. اگر در يک روز پرکار چند دقيقه اين کار را انجام دهيد، متوجه تاثير شگفت انگيز آن بر عضله چشم خواهيد شد.
عدد هشت:
اين تمرين باعث افزايش انعطاف پذيري ماهيچه چشم مي شود و با اين که کار بسيار ساده اي است، بسيار تاثيرگذار است. در فاصله ۷متري خود يک عدد هشت بزرگ انگليسي را قرار دهيد. به مدت چند دقيقه با چشم هاي خود عدد هشت را که به صورت يک مارپيچ است، دنبال کنيد.
دور و نزديک:
اين تمرين را تقريبا در هر مکاني مي توان انجام داد. در يک صندلي راحت بنشينيد. انگشت شست خود را در فاصله ۱۰سانتي متري از چشم ها قرار دهيد. به انگشت خود نگاه کنيد سپس به يک شيء با فاصله دورتر بنگريد. با هر بار تنفس عميق، زاويه ديد خود را تغيير دهيد به گونه اي که يک بار به شيء نزديک و يک بار به شيء دور نگاه کنيد. اين کار باعث تقويت ماهيچه چشم و بهبود بينايي مي شود.
زوم کردن:
روي يک صندلي راحت بنشينيد به يک شيء نزديک متمرکز شويد و سپس چشم ها را به پايين بدوزيد. پس از چند دقيقه با تکرار اين کار متوجه انعطاف پذيري عضلات چشم خود خواهيد شد. اين تمرين نيز به تقويت ماهيچه ها و بهبود کارکرد چشم منجر مي شود.
طراحی و اجرا : وب گستر دیان
آیا نام کاربری خود را فراموش کرده اید؟