زمانی که درد ناشی از سیاتیک در فردی ایجاد میشود، اغلب تصور میکند که تنها راه درمان، راهکارهای جراحی و تهاجمی است؛ اما، این تصور اشتباه است. متخصصین توصیه میکنند که بیماران جهت درمان سیاتیک در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنند تا از پیشرفت علائم جلوگیری شود.
درمان غیر جراحی سیاتیک:
درمان به موقع سیاتیک از پیشرفت بیماری جلوگیری میکند و بیماران در چنین مواقعی نیاز به اقدامات تهاجمی از جمله عمل جراحی نخواهند داشت.
زمانی که برای تسکین درد ناشی از سیاتیک به متخصص درد مراجعه میشود، پزشک سعی بر این دارد که بیمار به روشهای غیر جراحی با راهکارهای مختلفی از جمله فیزیوتراپی، مصرف دارو، تزریقات و... درمان شود.
معمولا سیاتیک حاد طی 4 تا 6 هفته با روشهای غیر جراحی درمان میشود. در صورتی که درد سیاتیک مزمن باشد، ممکن است بیش از 8 هفته ادامه داشته باشد و همچنین میتواند نشانه بیماری زمینهای در شما باشد.
در ادامه مقاله تمامی راهکارهای درمانی موثر برای تسکین درد ناشی از سیاتیک را برای شما ذکر خواهیم کرد.
فیزیوتراپی برای سیاتیک:
در فیزیوتراپی تمرینات تقویتی، کششی و هوازی برای درمان این بیماری انجام میشود، علاوه بر این ممکن است تمرینات درمانی به برنامه فیزیوتراپی اضافه شود.
اهدافی که از انجام فیزیوتراپی برای درمان سیاتیک در نظر گرفته شده، به شرح زیر است:
- قسمتهایی مانند ستون فقرات و ماهیچههای کمر، شکم، باسن و ران تقویت میشود.
- توانایی و استحکام بیمار افزایش پیدا میکند.
- باید حرکات کششی در ماهیچههای سفت و انعطافپذیر مانند همسترینگ انجام شود.
- تمرینات هوازی سبک مانند پیادهروی، شنا یا استخر درمانی باید انجام گیرد.
با این حال که استراحت کردن و خودداری از انجام برخی از فعالیتها به بیماران توصیه میشود؛ اما، باید از استراحت مطلق و ماندن در رختخواب خودداری کنند.
برخی از تمرینات برای درمان سیاتیک ممکن است بسته به علت زمینهای برای بیماران در نظر گرفته شود. متخصص کایروپراکتیک، مربیان ورزشی راهکارهایی برای تسکین درد در نظر خواهند گرفت.
درمان دارویی برای درمان درد سیاتیک:
ممکن است از سوی پزشک داروهایی برای تسکین درد سیاتیک تجویز شود. چند نمونه از داروهایی که برای درمان درد سیاتیک برای بیماران در نظر گرفته میشود به شرح زیر است:
- داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن
- استروئیدهای خوراکی مانند پردنیزولون
- داروهای ضد تشنج مانند گاباپنتین
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای مانند آمی تریپتیلین
- مسکنهایی مانند ترامادول یا اکسی کدون
این داروها معمولا برای تسکین درد و بازگشت توانایی بیمار جهت شرکت در جلسات فیزیوتراپی تجویز میشود. این داروهای ذکر شده تنها طی مدت کوتاهی برای بیماران تجویز خواهد شد.
یکی دیگر از روشهای درمان کمردرد، لیزر دیسک کمر بدون جراحی است.
کایروپراکتیک یا درمان دستی برای درمان سیاتیک
این روش درمانی حتما باید توسط متخصصین این زمینه انجام گیرد. در واقع این روش درمانی به هدف بهبود ستون فقرات انجام میگیرد.
این تکنیک ممکن است به رفع بیماریهای زمینهای از جمله فتق دیسک یا تنگی کانال نخاعی که منجر به درد سیاتیک میشود، کمک کند.
ماساژ درمانی جهت تسکین درد:
انواع خاصی از ماساژ درمانی مانند ماساژ بافت عمیق ممکن است برای تسکین درد بسیار مفید باشد. مزایای ماساژ درمانی به شرح زیر است:
- منجر به بهبود گردش خون در بدن میشود که پاسخ درمانی بهتری را در بدن ایجاد میکند.
- شل کردن ماهیچههای سفت که ممکن است منجر به درد شود.
- ترشح اندورفین، هورمونی در بدن که به عنوان مسکن طبیعی در بدن عمل میکند.
تزریق به کمر برای تسکین درد:
تزریقی که برای تسکین درد بیمار در نظر گرفته میشود، منجر به تسکین شرایطی که بر عصب تاثیر میگذارد، خواهد شد. گاهی تزریق به عنوان شناسایی منبع اصلی درد برای بیماران انجام میگیرد.
شایعترین انواع تزریقی که برای تسکین درد برای بیماران در نظر گرفته میشود، به شرح زیر است:
تزریق استروئید اپیدورال:
تزریق اپیدورال به تسکین درد سیاتیک ناشی از شرایطی مانند تنگی کانال نخاعی، فتق دیسک یا بیماری دژنراتیو دیسک کمک میکند. اهداف اولیه درمان به شرح زیر است:
- کنترل التهاب ناشی از مشکلات زمینهای مانند فتق دیسک یا بیرون زدگی دیسک
- کمتر شدن فعالیت سیستم ایمنی بدن برای کاهش تولید سلولهای التهابی در بدن
- در نهایت استروئیدهای تزریقی در فضای اپیدورال، در انتهای عصب اثر ضد التهابی ایجاد میکند و از انتقال درد جلوگیری خواهد شد.
بلوک ریشههای عصبی:
داروی تزریقی برای بلوک ریشه عصب نخاعی که از بین مهرهها خارج میشود، برای بیماران انجام خواهد شد. تزریق این دارو منجر به کاهش التهاب شده و تسکین درد را به همراه دارد.
نتایج این روش درمانی برای هر فردی متفاوت است. برخی از افراد ممکن است تسکین فوری و مداوم درد را تجربه کنند، برخی تنها طی چند هفته یا چند ماه تسکین درد خواهند داشت.
جهت تداوم بی دردی گاهی پزشک لازم میداند که تزریق طبق زمان مشخص شده مجدد برای بیمار انجام گیرد. متخصص درد سعی بر این دارد که عمل جراحی برای بیمار صورت نگیرد یا اینکه تا حد امکان عمل به تعویق بیفتد.
طراحی و اجرا : وب گستر دیان
آیا نام کاربری خود را فراموش کرده اید؟