چکاپ کامل بدن بررسی کامل سلامتی یا اسکن تشخیصی از کل بدن شما از جمله قلب ، کلیه ، کبد ، ریه ، برای ارزیابی وضعیت سلامت فعلی و غربالگری شما است، تا از وجود علائم هشدار دهنده آشکار یا وجود ناهنجاری در داخل بدن مطلع شوید .
در صورت وجود علائم بیماری های مهلک مانند بیماری های قلبی عروقی ، بیماری های تنفسی ، سرطان ، دیابت ، فشار خون ، بیماری های گوارشی و غیره ، چکپ میتواند زنگ را زود به صدا در آورد.
هر زن و مرد باید حداقل سالی یک بار برای معاینه و چکاپ کل بدن به مراکز بهداشتی مراجعه کنند تا از سلامتی خود یا بیماری خود مطلع شوند.
همچنین چکاپ می تواند عاملی باشد تا به شما برای عادت های ناسالم هشدار بدهد و شما را برای تغییر سبک زندگی تان به یک سبک زندگی سالم ترغیب کند.
علت لزوم چکاپ عمومی
در علم طب بیماری های مهمی وجود دارند که علائم خود را بسیار دیر و در مراحل انتهایی بیماری ظاهر می کنند به گونه ای که فرد زمانی متوجه بیماری خود می گردد که فرصت زیاد و مغتنمی را برای درمان از دست داده است. این در حالی است که در این بیماری ها تشخیص زودرس و در پی آن درمان زودرس بیماری، کلید و رمز موفقیت در بهبود بیمار است بگونه ای که هر چه این تشخیص و درمان به تأخیر بیافتد احتمال بهبود بیمار حتی با وجود درمان کمتر خواهد بود (مانند بسیاری از سرطان ها). این مسئله در مورد بسیاری از بیماریهای دیگر هم صادق است. محققان میگویند: “اگر مردم آزمایشهای غربالگری سرطان را انجام دهند، میتوان از نیمی از مرگهای ناشی از سرطان جلوگیری کرد.” بنابراین یکی از فواید چکاپ تشخیص زودرس بیماری، امکان پذیر نمودن درمان هر چه بهتر و مؤثرتر بیماری است.
از طرف دیگر در بسیاری از بیماری ها تشخیص زودرس در مراحل اولیه بیماری در حین چکاپ و شروع اقدامات درمانی مانع از پیشرفت بیماری به مراحل انتهایی خواهد شد به گونه ای که کارایی و تاثیر این پیشگیری بسیار بیشتر و البته بسیار کم هزینه تر از درمان مراحل انتهایی و عوارض ناشی از بیناریست (مانند بسیاری از بیماری های قلبی، عروقی، پوکی استخوان و …)
مزایای چکاپ مرتب چیست؟
معاینه منظم توسط ارائه دهنده مراقبتهای پزشکی از بسیاری جهات میتواند برای سلامتی شما مفید باشد. برخی از مزایای اصلی عبارتند از:
1- یافتن مسائل بهداشتی بالقوهای که زندگی را تهدید میکنند، قبل از اینکه ایجاد مشکل کنند.
2- درمان زود هنگام بیماری، که احتمال رسیدن به نتیجه مطلوب را افزایش میدهد.
3- کنترل منظم مسائل بهداشتی فعلی، که خطر بدتر شدن علائم یا عوارض شدید را کاهش میدهد.
4- به روز رسانی واکسنها و آزمایشهای غربالگری.
5- محدود کردن هزینههای اضافی مراقبتهای بهداشتی از طریق درمان بیماریهای پیچیده یا جدی که زود شناسایی نشدهاند.
6- ایجاد و حفظ یک ارتباط باز و صادقانه با پزشک مراقبتهای اولیه (PCP).
7- یادگیری روشهای جدید برای داشتن یک زندگی سالم و طولانیتر، و بهبود سلامتی
به عنوان مثال اگر شما چکاپ منظم قند و کلسترول داشته باشید، می دانید که چقدر احتمال ابتلا به دیابت و افزایش کلسترول در آینده دارید. به همین دلیل اگر در معرض خطر باشید، پزشک می تواند به شما کمک کند تا سطح قند وارد شده بدن را کنترل کنید و بیشتر مراقب سلامتی تان باشید.
چکاپ مرتب می تواند در طولانی مدت باعث صرفه جویی در خرج کردن پول شود. چکاپ های سلامتی به عنوان یک راه جلوگیری کننده برای خطر جراحی های احتمالی و دیگر مشکلات مزمن پزشکی است.
با یک آزمایش خون ساده میتوان بسیاری از بیماری ها را تشخیص داده و پیش از آنکه به مراحل پیشرفته تری برسند آنها را درمان کرد و این یکی از مهم ترین فواید انجام چکاپ های منظم عمومی بدن است.
سرطان بیماری است که اگر دیر تشخیص داده شود، به سختی بهبود پیدا می کند. انجام یک چکاپ منظم به پزشک کمک می کند که قبل از افزایش خطر، این بیماری را بشناسد و آن را تشخیص دهد.
زمانی که فرد بتواند به زودی مشکل خودش را تشخیص دهد، پیچیدگی و خطر در مقایسه با مراحل آخر بیماری بسیار کمتر خواهد بود. چکاپ منظم در این زمینه به ریکاوری زودتر کمک خواهد کرد.
با انجام چکاپ منظم بدن می توانید متوجه شوید که تا چه حد بدن سالمی دارید. با انجام راهکار های پیشگیرانه که توسط پزشک ارائه شده است، می توانید طول عمر خود را افزایش دهید.
چند وقت یکبار باید چکاپ انجام دهیم ؟
اگر بخواهیم واقعیت را در نظر بگیریم، قطعاً هیچ کدام از ما دوست نداریم که خبر بد بشنویم؛ مخصوصا اگر این خبر در مورد سلامتی مان باشد اما نتیجه نادیده گرفتن چکاپ های مرتب، گاهی اوقات به شدت بدتر خواهد بود.
این که چند وقت یکبار باید به پزشک مراجعه کنیم و چه کاری انجام دهیم، بستگی به فاکتورهای زیادی از جمله وضعیت سلامت کنونی بدن، سن، جنسیت، سابقه خانوادگی و خطر بیماری ها در گذشته دارد. معمولا برای گروه های سنی مختلف برنامه ریزی های چکاپ به صورت زیر است:
- سن بین 18 تا 30 سال – یک بار، در هر دو الی سه سال
- سن بین 30 تا 50 سال – یک بار، در هر دو سال
- سن 50 سال به بالا – یک بار در سال
طراحی و اجرا : وب گستر دیان
آیا نام کاربری خود را فراموش کرده اید؟